Een podcast opnemen vanop afstand kan om verschillende redenen handig zijn. Zeker nu in deze periode dat iedereen in zijn kot moet blijven. En wat als we graag iemand uit het buitenland te gast willen? Of wat met mensen die niet echt de ruimte en het materiaal hebben om een hele hoop mensen uit te nodigen? Wij vertellen je in deze blog heel graag wat hiervoor de oplossing kan zijn.
Via verschillende video conferencing-tools zoals Skype en Zoom is het erg makkelijk om een opname te maken, zowel van de audio als de video. Maar de kwaliteit van de audio is gewoon slecht en niet goed genoeg voor een kwalitatieve, professionele podcast. Het goede nieuws is dat er uitstekende alternatieven zijn waarmee je een podcast op afstand kan opnemen…
Maar voor we dieper ingaan op die tools, is het belangrijk te weten welke problemen kunnen opduiken bij het maken van een podcast op afstand en waarom we met andere tools als Zoom en Skype werken.
Er kan wel één en ander misgaan…
Als je een podcast wil opnemen vanop afstand, dan zijn er wat dingen om rekening mee te houden. De internetverbinding valt weg, geluid komt in hakken en stoten door, het beeld komt in blokjes, of het geluid is gewoonweg niet zuiver. Ga zo maar door. Voor al deze problemen is er een oplossing! Ten eerste kan je best via 4G een videoconference houden als je over een wankele internetverbinding beschikt. Dit kan al veel van je problemen verhelpen. Maar om echt voor een perfect geluid te zorgen, kan je best lokaal opnemen. Ook wel de ‘double ender’-techniek genoemd.
Wat is de “double ender”-techniek?
Dit betekent dat jouw gasten op hun eigen locatie ook in de mogelijkheid moeten zijn om hun eigen audio op te nemen. Als zij beschikken over een microfoon, recorder en hoofdtelefoon: ideaal! Maar ook zonder dit materiaal is er geen probleem. Met de dictafoon-app op de smartphone en de ‘boekentruc’ komen we ook al een heel eind. Het is belangrijk dat de smartphone op de hoogte van je mond komt te liggen, op ongeveer 6cm afstand. Zet zeker je notificaties af en gebruik een hoofdtelefoon tijdens de opname.
Vaak vinden mensen het wel fijn elkaar te kunnen zien terwijl ze een gesprek voeren, maar nemen ze enkel de audio op voor de uitzending van de podcast. Je kan nog steeds via je computer het gesprek houden met een video conferencing-tool naar keuze, maar je neemt nu je eigen audio nog eens apart op. Na het gesprek bezorg je je audio aan de host en deze zorgt dan voor een mooi resultaat. Het zal lijken alsof de host en de gast samen in één kamer zaten voor de opnames! Anderen, zoals Alex Agnew en Andries Beckers bijvoorbeeld, nemen ook de video op en plaatsen de video mét de kwalitatieve audio eronder op Youtube.
Wij hebben enkele favoriete double-ender tools. We geven onze top 3:
Top 3 double-ender tools
1. Zencastr
Zencastr heeft een gratis plan waarbij je tot 8 uur per maand kunt opnemen in .mp3 met maximaal 2 gasten waarbij elke gast een aparte track in de opname heeft. Wil je een hogere kwaliteit? Dan kan je upgraden naar het plan van $20 per maand. Je kan dan zonder limiet opnemen in 16-bit, 44.1k wave-bestanden met zoveel gasten als je zelf wil. Bovendien kan je gebruik maken van een live editing soundboard voor intro’s en outro’s en heb je 10 uur “automatic postproduction” ter beschikking.
Je stuurt je gast(en) gewoon een invite via e-mail en alles wordt automatisch geconfigureerd in de browser. Handig is ook dat je Dropbox kan koppelen aan Zencastr zodat je opnames automatisch worden opgeslagen in Dropbox.
Meer weten over een podcast opnemen vanop afstand? Contacteer ons2. Cleanfeed
Cleanfeed is eenvoudig en je hebt de keuze uit een free plan of een pro-plan. Het pro-plan ($34 per maand) geeft je de mogelijkheid om de audio te regelen, meerdere invoerapparaten te gebruiken, audioproductie te doen en zoveel meer.
Technisch gezien is Cleanfeed géén “double-ender” omdat de uitzending live gemaakt wordt. Dus afhankelijk van je behoefte kies je voor Cleanfeed of een andere oplossing.
3. Ringr
Bij Ringr geven ze twee opties: het basisplan ($7,99 per maand) en het premium plan ($18,99 per maand). Kies je voor het premium plan, dan kan je ook conference calls doen, krijg je meer opties in audiofiles en bitrates. Wat een grote plus is, is dat Ringr géén limieten heeft in opnametijd.
Meer weten over een podcast opnemen vanop afstand? Contacteer ons